Ücretsiz vektörel yazılımlar tasarıma yeni başlayanların araştırmasını yapmış olduğu bir durum. Bu başlıkta bu uygulamaları açıklamış olacağız.
Vektörel dendiğinde tasarımcıların aklına piksel olmayan vektör çalışmalar gelir. Vektörelin en önemli ayrıcalığı görüntü kalitesinin bozulmaması. Örnek vermek gerekirse piksel bir çalışma düşünün. Bu çalışmada bir kapak tasarımı yer alsın. Eğer bu tasarıma yakınlaşılır ise görüntüde bozulma meydana gelir. Pikseller gittikçe belirginleşmeye başlar. Eğer vektörel bir görüntüye yakınlaşma işlemi uygulanır ise bu durumda herhangi bir bozulma olmaz. İstenildiği kadar yakınlaşma sağlansın bir sorun ile karşılaşılmaz. Vektörel çalışmalar, bundan dolayı büyük baskılarda çok işe yarayan bir özellik.
Tasarıma yeni başlayan insanlar, henüz acemi oldukları için basit veya ücretsiz uygulamalarla bu işe girmek isteyebilir. Daha sonrasında profesyonel yazılımlar kullanmayı tercih edebilir. Bu doğrultuda tasarım ile uğraşmak isteyenleri farklı uygulamalar karşılıyor.
Ücretsiz Vektörel Yazılımlar
Inkscape
Inkscape, ilk olarak 2003 yılında geliştirilen ve günümüzde halen yeni güncellemeler ile kendini geliştiren bir yazılım. Windows, MacOS, Linux ve FreeBSD işletim sistemleri ile beraber uyumlu bir şekilde çalışan Inkscape, ücretsiz bir uygulama olmasıyla ve kalitesiyle ön plana çıkıyor. Yazılımın GNU Genel Kamu Lisansı ile beraber geldiğini açıklayalım. Uygulama arayüzünü incelediğimizde yeni başlayan bir kullanıcının rahatlıkla anlayabileceği bir arayüze sahip olduğunu belirtebiliriz. Yani insanlar, uygulamadan rahat bir şekilde faydalanabilir.
Gravit Designer
Çapraz platform desteğine sahip olan Gravit Designer, ücretsiz vektörel yazılımlar arasında karşımıza çıkan bir uygulama. Vektörel tasarım yapmak isteyenler için kodlanan bu yazılım, web tabanlı olmasıyla ve sadeliği ile öne çıkıyor. Uygulama, Chrome web mağazasından kurulup kullanılıyor. Bunun yanı sıra alternatif mağazalar da mevcut.
Sketch
Vektör grafik dendiğinde akla gelen bir diğer uygulama olarak Sketch bizlerin karşısına çıkıyor. Kullanıcı dostu arayüzü ile ön planda yer alan bu yazılım, 2010 yılından bu yana kendini geliştiriyor. MacOS işletim sistemi kullanıcılarını düşünerek yazılan Sketch uygulaması, zaman zaman güncellemeler alarak tasarımcıların yeniliklere ayak uydurmasını sağlıyor. Vektör grafik düzenleyicisi Sketch hakkında bilinmesi gereken bir diğer şey sunduğu profesyonel araçlar. Bu işte tecrübeli olmak isteyen bireyler vektörel grafik uygulaması olarak Sketch’i deneyebilir. MacOS kullanıcıları için bu uygulama mevcut.
LibreOffice Draw
Ücretsiz vektörel yazılımlar arayanların karşısına çıkan bir diğer uygulama LibreOffice Draw olmakta. LibreOffice, Microsoft Office gibi ücretli uygulamaların ücretsiz alternatifi olarak geliştirilen bir ofis yazılımları paketi. İçerisinde pek çok ofis uygulaması bulunuyor. Bununla beraber çizim yapmak adına Draw yazılımı da öne çıkıyor. LibreOffice Draw, görünüş itibariyle çok basit bir duruş sergileyebilir. Yani arayüzü gelişmiş olmayabilir. Bu uygulama daha çok basit çalışmalar yapmak için kullanılmalı. Profesyonellere hitap etmediğini belirtelim. Arayüzünde birkaç araç bulunan yazılım, vektörel grafik desteğine de sahip olmakta.
Uygulamada çizim yapılabilmesinin yanı sıra aynı zamanda pek çok formatta kayıt mümkün. Örneğin PDF formatında kayıt alınabiliyor. Sayfa desteği sayesinde birden fazla sayfa oluşturulabilir ve sayfalarda şekiller çizilebilir, aynı zamanda sayfaya yazı eklenebilir.
Krita
Kullanıcılar, ücretsiz vektörel yazılımlar arasında Krita uygulamasıyla da karşılaşıyor. 2005 yılından bu yana geliştirilen ve son olarak 5.1.4 sürümüyle karşımıza çıkan yazılım, profesyonel bir arayüz görünümü hissi sağlıyor. Açık kaynaklı bir uygulama olan Krita, hem vektör hem de raster grafik oluşturma olanağı sunuyor. Katman sistemi ve efekt ekleme gibi özelliklerle beraber uygulama arayüzü, Adobe Illustrator’a benzerliği ile dikkat çekmekte.