Renkler ile uğraşanlar RGB ve CMYK farkı hakkında bilgi sahibi olmaya çalışabilir. Bu iki renk türü hakkında bazı farklılıklar mevcut.
Renkler, tasarım alanında büyük bir öneme sahip olan bir şey. Renkler sayesinde şekiller, görsel açıdan daha güzel bir görünüme kavuşuyor. İnsanlar, bir yere baktığında ışıktan yansıyan renk şekilli cisme ve cisimden ise göze doğru yansır. Bu şekilde renkler ile iletişim kurulur. Yani aslında renkler, ışık dalgası sayesinde oluşur. Nesneler, hangi renkleri yansıtıyor ise cisimler o renkte olur. Baskılarda da durum böyledir. Baskı tasarımına göre renkler ortaya çıkar.
RGB
RGB, üç ana rengin karışımıyla meydana gelen renklerin oluşturduğu bir sistem. RGB türünde kırmızı, yeşil ve mavi renkler bulunur. Bu renkler bir araya gelerek milyonlarca farklı tonda renklere olanak tanır. Yani sarı, mor, turuncu, eflatun ve gri gibi renkler dijital ekran üzerinde RGB sayesinde oluşur.
RGB, dijital ekranlar için geliştirilmiş bir sistem. Televizyon, monitör ve akıllı telefon gibi pek çok elektronik cihaz, bu renk sisteminden yararlanıyor. Yani aslında ekrana bakan kullanıcılar pembe, kahverengi ve sarı gibi renkleri görmüyor. Bunun yerine kırmızı, yeşil ve mavi renkler görüyor fakat piksellerden uzaklaştıkça anlamlı bir görüntü ortaya çıkıyor. Özetle bu üç ana rengin birleşiminden milyonlarca renk üretiliyor.
CMYK
RGB ve CMYK farkı öncesinde bu yöntemden de söz etmek gerekiyor. CMYK, matbaacılıkta kullanılmak için geliştirilen bir renk modeli. Bu renk türünde cam göbeği, eflatun, sarı ve siyah renkler bulunur. Yani dört ana renkten oluşur. Bu model, baskı sırasında kağıdı maskeler ve bu şekilde kaliteli renkleri ortaya çıkarır.
CMYK dışında bir de CMYKOG bulunuyor. Sondaki “OG” kısmından anlaşıldığı üzere bu modele iki yeni renk ekleniyor. CMYK’nin turuncu ve yeşil rengi çok iyi yapmaması sebebiyle baskılarda CMYKOG de kullanılıyor.
RGB ve CMYK Farkı
RGB ile CMYK arasında bazı farklar yer alır. Bunlardan birisi ikisinin kullanım amacının farklı olması. RGB, dijital ekranlar için tasarlanan bir renk modeli olurken CMYK, baskılarda kullanılan bir renk yöntemi.
Bir diğer fark her iki modeldeki renklerin farklı olması. RGB kırmızı, yeşil ve mavi renkleri içerirken CMYK ise cam göbeği, eflatun, sarı ve siyah renkleri bünyesinde barındırıyor. Özetle her iki modelin belirgin farklarından birisi renk kodlaması.
RGB ve CMYK farkı ile ilgili şunu da belirtmek gerekiyor: Bu iki renk türünün farklı kullanım alanları mevcut. RGB dijital ortamlarda yapılan tasarım işlerinde, video oyunlarında, video işlemede, dijital reklam tasarımında ve bunun gibi pek çok alanda kullanılan bir tür iken CMYK ise kartvizit, broşür, etiket, cephe giydirme, folyo baskı, buzlu folyo ve mesch branda baskı gibi pek çok alanda tercih ediliyor.
RGB ve CMYK İçeren Tasarım Uygulamaları
Bu uygulamalardan ikisi Adobe Photoshop ve Adobe Illustrator olarak karşımıza çıkıyor. Bu uygulamalar, hem RGB hem CMYK desteği sayesinde bir tasarım geliştirirken tasarımın baskı önizlemesi sayesinde nasıl görüneceğini de paylaşıyor. Bu da tasarımcılar için büyük bir kolaylık sağlıyor.
Bir diğer uygulama Corel Draw olarak bizlerle buluşuyor. Corel Draw, 80’li yılların ilerleyen dönemlerinden bu yana geliştirilen bir yazılım. Hem RGB hem CMYK desteğini bünyesinde bulunduran bu uygulama, profesyonel tasarımlar geliştirmek isteyenler için popüler bir vektörel ve piksel tasarım geliştirme uygulaması.
Bu başlık altında siz değerli okurlarımız için RGB ve CMYK farkı ile beraber çeşitli uygulamalardan söz etmiş olduk.