Grafik tasarım alanında kendini geliştirenler veya bu alanda destek almak isteyenler Corel Draw yazılımını duymuş olmalı. Biraz bundan söz edelim.
Günümüzün en popüler yazılımları arasında grafik tasarım uygulamaları da karşımıza çıkıyor. Bu tür uygulamalar, sunduğu olanaklar ile kendini kanıtlarken bunun yanı sıra her uygulamanın kendine özgü amaçları da olabiliyor. Corel Draw’ın da kendi çapında bazı özellikleri ve kullanım amaçları yer almakta.
Corel Draw Hakkında Bilgi
Bu yazılım, 1989 yılının Ocak ayında ilk sürümü çıkarılan bir grafik tasarım uygulaması. Vektör grafik ve raster grafik düzenleme imkanı sunan yazılım, bu özellikleri ile birlikte kaliteli tasarımlara imkan sağlıyor. İngilizce, Almanca, İtalyanca, İspanyolca ve Türkçe gibi dil seçeneklerine sahip olan Corel Draw, C++ ve C# programlama dili ile kodlandı. Uygulamanın son güncel sürümü 2022 yılının Mart ayında v24 olarak yayınlandı.
Yazılım, profesyonel tasarımcılar için geliştirilmiş olmakla beraber pek çok imkan sağlıyor. Sunduğu özellikler ile öne çıkan bu uygulama, matematiksel olarak tanımlanan noktalar kullanarak işlem yapıyor. Örneğin piksel piksel işleme yapan uygulamalar düz çizgi çekerken her çizginin pikselini de oluşturuyor. Vektörel yazılımda ise düz çizgi çekerken iki nokta bulunuyor. Bu iki nokta arasında doğrusal bir çizgi yer alıyor.
Bir yazılımın vektörel olmasının pek çok avantajı var. Bunlardan en önemlisi grafik kalitesinin çözünürlüğünün ne olursa olsun bozulmaması. Özellikle baskı işlemlerinde bunun büyük bir önemi mevcut. Bundan dolayı Corel Draw’ın kullanım alanlarının geniş olduğunu da belirtelim. Dijital baskı, matbaa, tekstil ve tabela gibi pek çok sektörde Corel Draw uygulamasından faydalanılıyor.
Corel Draw’ın Özellikleri
Uygulamanın en önemli özelliklerinden birisi az önce de bahsetmiş olduğumuz temel özellik olan vektörel grafik yapısı. Bu yapı sayesinde kalite bozulmuyor, boyut istenildiği kadar artıyor. Uygulamanın bir diğer özelliği pek çok dosya biçimini destekliyor oluşu. Bunlar arasında AI, BMP, CDR, CSR ve CUR gibi dosya biçimleri yer alıyor. CDR ise uygulamanın kendi uzantısı.
Uygulamanın bir diğer özelliği sayfa tasarımı yapabilme imkanı sunması. Bu özellik sayesinde dergi gibi çalışmalara imza atmak isteyenler bu yazılımı kullanabiliyor. Bunun yanı sıra uygulamanın tipografi kısmı da oldukça gelişmiş. Pek çok yazı tipine sahip olan yazılım, baskı sırasında kullanılabilecek etkili ve birçok güzelliği içerisinde barındırıyor. Ayrıca kullanıcılar, dışarıdan yazı tipi ekleyebilir.
Corel Draw, fotoğraf düzenleme için de kullanımı mümkün olan bir uygulama olmakta. Fotoğraf düzenlemek isteyenler hem RAW görselleri hem de PNG ve JPG gibi uzantılara sahip içerikleri düzenleyebilir.
Yazılımın etkili özelliklerinden birisi işbirliğine imkan tanıması. Takım çalışması yapmak isteyenler, bu özellik sayesinde ekip işi gerçekleştirebiliyor. Herkes, kendi cihazından uygulamaya giriyor ve gerekli sunucuya bağlanıyor. Bu şekilde takım çalışması üretiliyor.
Corel Draw Tarihi
Daha pek çok özelliği ile kullanıcıların gözünde taht kurmuş olan uygulamanın tarihinden de söz etmek gerekiyor. Günümüzde çevrede görülen reklam veya tabela baskılarının bazıları bu yazılım ile gerçekleştiriliyor. Uygulama, Corel Corporation tarafından geliştirildi. İlk olarak 1987 yılında böyle bir yazılım üzerinde fikirler üretilmeye başlandı. Ardından geliştirme için ilk adım atıldı.
1989 yılına kadar kendini geliştiren uygulama, 1989 yılında ilk sürümü ile karşımıza çıktı. Bu uygulama, Postscript çıkış almasıyla ve font yönetimini kusursuz bir şekilde gerçekleştirmesiyle bilinen ilk yazılım olarak da tarihe geçti. Her geçen sürümde yeniliklerle birlikte gelen Corel Draw, günümüzde 24. sürüme ev sahipliği yapıyor.