İşletmeler açılış yaptıktan sonra, cephelerine tabela ve reklam çalışmaları yapmaktadır. Bu çalışmalarla birlikte, işletmenin bağlı olduğu belediye tarafından tabela vergisi oluşturulmaktadır. İşletmelerin aklında birçok soru oluşmaktadır. Tabela vergisi nasıl hesaplanır? Tabela vergisini nasıl öderim? Tabela vergisi nedir? Sorularınızın cevaplarınızı içeriğimizde hazırladık ve aklınızdaki tüm soruları cevapladık. İşte reklam tabela vergisi hakkında merak edilen sorular ve cevapları.

Öncelikle belirtmeliyiz ki, vergileme miktarı her sene ve belediyeye göre farklılık göstermektedir. Vergi miktarını belirleyen birçok unsur bulunmaktadır. Yapılan reklamın ölçüsü, kullanılan tabelanın özellikleri gibi vergi fiyatını değiştiren unsurlar vardır. İşletmeniz için oluşturulan tabela vergisini zamanında ödemeniz gerekmektedir. Zamanında ödenmeyen reklam vergileri için cezai işlem uygulanır ve normal bedelinden %40 gibi bir fiyat farkı oluşmaktadır. Her vergide olduğu gibi tabela vergisi de yıllık olarak ödenmektedir. Bu her işletme için uygulanır ve işletmenin bağlı olduğu belediye tarafınca belirlenir.

İşletme olarak, belediyenize reklam çalışması yaptığınıza dair başvuru yapmanız gerekmektedir. Bu başvuruda, yapılan reklam çalışmasının faturası bulunmalıdır. Fatura içerisinde, yapılan çalışmaların ölçüleriyle birlikte açıklanması yapılmalıdır.

Tabela Vergisi Hesaplama 2022

Tabela vergisi hesaplarken İBB’yi ele alıyoruz ve belirlediği fiyat tarifesini açıklayıcı şekilde sizlere aktarıyoruz. İBB’nin yaptığı açıklamada, cephede kullanılan tabelaların ışıklı veya ışıksız oluşu fiyat farkı oluşturmaktadır. Cephelere uygulanan sabit reklamlarda fiyat farkı olmamaktadır. İki reklam çeşidi içinde M² üzerinden tabela vergisi hesaplanmaktadır.

İBB’nin belirlediği vergiler, anayola bakan cepheler için geçerlidir. İlçelerin içinde bulunan işletmeler, bağlı olduğu belediyeler tarafınca vergiye tabi tutulur. Eğer sabit ışıklı bir tabelanız mevcutsa ödeyeceğiz vergi tutarı 90TL*Metrekare olarak hesaplanır. Örneğin; 4MX1M boyutlarında ışıklı kutu harf tabelanız mevcut. Bu tabela için belediyeye 360TL vergi ödemeniz gerekmektedir. Bu ödemeler yıllık olarak verilir ve her yıl yenilenmektedir. Sabit ışıklı tabela dışında, LED ekran veya kayan LED tabelaya sahipseniz metrekare başına ödeyeceğiniz miktar 150TL’dir. Metrekare başına ödediğiniz vergi dışında, 400TL sabit reklam vergisi ödemeniz gerekmektedir.

İşletmeniz ilçe içerisinde bulunuyorsa, bağlı olduğunuz belediyeye başvurmalısınız. Zabıta ekipleri işletmenize gelip reklam için belirtilen alanlarda ölçüm yaparlar ve yapılan ölçüm sonucu vergi ödemeniz ortaya çıkar. Bu ödeme belediyeye göre farklılık gösterse de maksimum %10 fark görülmektedir. Dilerseniz yukarıdaki açıklamaları toplayalım ve ufak bir formülle tabela verginizi hesaplayalım.

  • M² Hesaplama: Tabela Eni x Tabela Boyu
  • Sabit Işıklı Tabela Vergisi Hesaplama: Tabela M²’si X 90TL
  • Kayan LED veya LED Ekran Vergisi Hesaplama: Tabela M²’ si X 150TL

4MX1M Sabit Işıklı Tabelaya Sahipseniz; 4X90TL: 360TL tabela vergisi ödersiniz.
4MX1M Kayan LED veya LED Ekran Tabelaya Sahipseniz; 4X150: 600TL tabela vergisi ödersiniz.

Yukarıda verilen formüle kendi tabela ölçülerinizi yerleştirerek, tabela verginizi kolayca hesaplayabilirsiniz.

Tabela Vergisi Fiyat Listesi
Tabela Vergisi Fiyat Listesi
Tabela Vergisi Fiyat Listesi2
Tabela Vergisi Fiyat Listesi

Tabela Vergi Ödemesi Ne Zaman 2022

Tabela vergisi için ödeme tarihi her yıl aynıdır. Tabela vergisi 01 Ocak 2022 ve 31 Ocak 2022 tarihleri arasında ödenmelidir.

Belirtilen tarihler içerisinde vergi ödemesini yapmayan işletmeler için faizli ceza uygulanmaktadır. Ödeme yapmadığınız her gün için faiz işlenir ve ödemeniz gereken tabela vergisi için gecikme faizi ödersiniz. Bu cezayı ödememek için belirtilen tarihlerde reklam-tabela verginizi ödemelisiniz. Ödemeyi, bağlı olduğunuz vergi dairesine yapmalısınız. Yapılan ödemeyle tarafınıza makbuz verilir. Bu makbuzu mutlaka saklayınız. İlerleyen günlerde, belediyeye bağlı ekipler kontrole gelebilir ve size makbuz sorabilirler.

Tabela vergisi ödeme işlemini online olarak https://www.ibb.istanbul/icerik/ibb-borc-odeme adresinden gerçekleştirebilirsiniz.

Vergi Ödemeyen İşletmelere Yapılan İşlemler

Vergiyi gününde veya size verilen süre içerisinde ödemediğiniz zaman başınız ağrıyabilir. Ödeme yapmamanız durumunda, sizlere birçok uyarı yapılır. Uyarılar sonrası icra dairesine başvurulur. Bu başvuruyla hakkınızda icra davası açılır ve ödeme için hukuki işlem başlatılır. Bununla birlikte ödeyeceğiniz vergi miktarının 5 katı kadar bir ödeme yapabilirsiniz.

İcra işlemi dışında, bağlı olduğunuz belediye çalışanları yapılan reklam çalışmalarını sökebilirler. Sökülen reklam çalışmaları imha edilir ve iade almanız imkansız hale getirilir. Bu duruma gelmemeniz için ödemeyi belirtilen tarihte yapmalısınız.

Vergi ödeyecek bir tabelanız yok mu? Tabelacı olarak verdiğimiz hizmetler hakkında bilgi almak için belirtilen linke tıklayabilirsiniz.