MEB okul tabela yönetmeliği ile ilgili bilinmesi gereken şeyleri sizler için bu başlık altında detaylı bir şekilde açıklıyor olacağız.
Milli Eğitim Bakanlığı, zaman zaman yaptığı yasal güncellemelerle eğitim hayatında bazı değişikliklere yer veriyor. Bu değişikliklerden birisi de geçtiğimiz yıllarda verilen yenilenmiş eğitim tabelalarıydı. Alınan karar ile beraber artık eğitim tabelaları daha farklı görünüyor. Bu farklılıkların neler olduğuna hep birlikte bakalım.
Okul Tabelası
Okul tabelası, eğitim kurumlarının kullanmış olduğu tabelalar. Bu tabelalar anaokulu, ilkokul, ortaokul ve liselerde kendine yer veriyor. Bu tür tabelalar sayesinde eğitim kurumunun hangi isme sahip olduğu öğreniliyor.
MEB Okul Tabela Yönetmeliği
Milli Eğitim Bakanlığı, 2019 yılının Ocak ayında yayınladığı bir kılavuzda tabelaların nasıl olması gerektiğini belirledi. Öncelikle renklerden söz edelim. MEB, üç ana renk üzerinde duruyor. Firmanın yaptığı açıklamaya göre ağırlıklı olarak kırmızı ve beyaz renkler kullanılacak. Özel ve ayrıcalıklı kullanımlar için ise altın varak rengi tercih edilecek. Kırmızı renk “Pantone 199 C” olarak biliniyor. Gri olarak tercih edilecek olan renk ise “Pantone Cool Gray 11 C” olarak yer alıyor.
MEB okul tabela yönetmeliği ile beraber kullanılacak olan logo için de açıklamalara yer veriliyor. Buna göre logo, Milli Eğitim Bakanlığı’nın logosu olacak. Logonun ortasında ay yıldız bulunuyor. Ay yıldızın arkasında bakanlığı simgeleyen kitap ve meşale yer alıyor. Bu nesnelerin çevresinde “Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı” yazıyor. Ardından 16 büyük Türk devletini simgeleyen 16 yıldıza yer veriliyor.
Kırmızı ve beyaz rengin yanı sıra karşımıza çıkan bir diğer renk olan altın varak renginin nerede kullanılacağı da merak edilebilir. Bu renk, bakanlıkların saygınlık gerektiren belgelerinde kullanılması amacıyla tasarlanmış bir model. Kırmızı veya beyaz arka plan üzerine altın varak rengine sahip logo kullanılarak yer alır.
MEB okul tabela yönetmeliği ile ilgili karşımıza çıkan bir diğer detay küçük çapta logolar için geliştirildi. Buna göre arma içerisindeki yazı okunamadığı takdirde arma, yazısız bir şekilde yer alacak. Yazı ise logonun yanına “T.C. Milli Eğitim Bakanlığı” olarak eklenecek. Bir diğer kullanımı yazıyı sağ kısma eklemek yerine alt kısma ortalanmış bir şekilde eklemek.
Bununla beraber logonun yanında yer verilen yazı tiplerinden de söz etmek lazım. Firma, aşağıdaki yazı tiplerini belirtmiş durumda:
- Myriad Pro Regular
- Myriad Pro Bold
- Myriad Pro Bold Condensed
- Minion Pro Regular
- Minion Pro Medium
- OPTIwtcGoudy-Light
Okul tabelaları ile ilgili karşımıza çıkan bir diğer detay eğitim kurumu türüne göre farklı arkaplan renklerine yer verilmesi. Logonun yanı sıra tabela hakkında bu bilgilere de sahip olmak gerekiyor. Buna göre okul öncesi tabelalar için pembe tonunda bulunan Pantone 218 C kullanılacak. İlkokul için açık maviye yakın olan Pantone 298 C, ortaokul için koyu maviye yakın olan Pantone 285 C, lise için turuncuya yakın olan Pantone 165 C, olgunlaştırma enstitüleri için gri tonunda bulunan Pantone 405 C ve hayat boyu öğrenme veya diğer kurumlar için ise yeşile yakın bir renk olan Pantone 7465 C rengine yer verilecek.
Okul tabelasında yer verilmesi gereken bir diğer bilgi hangi il ve ilçeye bağlı olduğu. Bu bilgi, okul isminin üstünde küçük boyutta yer alır. Eğer bölge ve okul ismi yana eklenecekse sola hizalı olacak. Logonun altına eklenecekse ortaya hizalı bir şekilde bulunuyor. MEB okul tabela yönetmeliği genel olarak bu şekilde belirlenmiş durumda.